Banner

Търсене в този блог

петък, 5 август 2011 г.

МАКЪТ-Опасния омайник

Винсент Ван Гог (1853-1890) - Poppies and Butterflies 
(живопись на Gallerix.ru)
МАКОВЕ И ПЕПЕРУДИ-живопис от Ван Гог
Макът-символа на лятото е нежен ,красив и деликатен .Възпявали са го поети,рисували са го художници,и за него са се водили войни.Защото макът е суровината от която се добива опиум.


    Прародината на това полско цвете са иранските равнини.Съществуват стотици видове макове с различни големина и цвят:яркочервени,бели,кремави,розови,виолетови,сиви,светлосини и т.н.Те се различават не само по външен вид,но и по предназначение.Макът ,който успива-


Papaver somniferum  и макът,който се употребява в кулинарията ,изглеждат почти еднакво,но цветовете на използваното за производство на опиум растение са по-големи и с по-интензивна окраска.
  Дивите макове са много капризни и присаждането им в саксия е почти невъзможно.


ОПИУМНИ ВОЙНИ
Опияняващото действие на мака е открито още в древността.В антична Гърция той се използвал при различни религиозни ритуали и като упойващо средство от лекарите.В мюсюлманските страни обаче го използвали само за удоволствие.От опияняващото действие на мака са се възползвали и много страни от Средния и Далечен Изток като Китай и Индия.
Първата опиумна война е започната от Англия  и е продължила от 1839-1842г.завършвайки с погрома на Китай и с легализирането на опиумната търговия.По-късно търговски права получили САЩ и Франция.
     Втората война за маковете от страна на Англия и Франция срещу Китай продължава  от 1856-1860 г. и побеждават отново западните държави, а пътят на опиума от Далечния Изток към останалата част на света е напълно освободен.

СИМВОЛ НА СВОБОДА
       Хуманитарната организация 'Британска легия' приема за свое лого маковия цвят,защото една от мерките ,които предприема за увеличаване на работните места в рухналата следвоенна икономика на Англия е именно създаване на разсадник за отглеждане на макове.
ЛЕГЕНДИ ЗА ЖИВОТА,СМЪРТТА,СЪНЯ И МАКА
      Според гръцката митология макът е символ на плодородието и живота от една страна , а от друга на смъртта.Това е така защото се свързва с боговете Танатос и Морфей от една страна, но и с богинята Деметра.
Легендата разказва ,че Никса ,богинята на ноща имала двама синове близнаци Хипнос бог на съня и Танатос-бог на смъртта.Смятало се е ,че когато човек спи,умира и се пренася в света на сенките .Син на Хипнос бил Моорфей ,богът на съновиденията .И тъй като макът предизвиква съновидения посред бял ден ,най важния алкалоид в състава му морфин  е кръстен на Морфей.
      В  легендата за Деметра/богинята на плодородието ,земята и благосъстоянието /макът се споменава като цветето на Деметра.
     Когато дъщерята на богинята -Персефона била отвлечена от бога на подземното царство Аид/или Хадес/ Деметра затъгувала и земята запустяла.Тогава Зевс наредил на Аид да пуска Персефона да се завръща на земята веднъж годишно.Щастливата Деметра дарила хората отново с плодородие.Житото поникнало и между стръковете имало червени макове.Деметра изплела от тях венец ,и когато посрещнала дъщеря си го сложила на главата и.
     Внесете лятото в дома си чрез декорации от макове в интериора и ако се вярва на символиката на мака  ,любовта и благосъстоянието няма да напускат дома ви през цялата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

преводач

LADY FLO Headline Animator

Felisima.com

BGtop