Banner

Търсене в този блог

четвъртък, 17 май 2012 г.

Защо нейната кожа хваща повече тен от моята?

группа "Мир Фантазий в Смайлах и Пазлах"
«группа "Мир Фантазий в Смайлах и Пазлах"» на Яндекс.Фотках



В началото на лятото, когато слънцето започва да показва първите безмилостни лъчи, е времето, в което трябва да си отговорим на някои важни въпроси, за да можем да защитим правилно кожата си. И освен това – да получим блестящия тен, за който мечтаем, без риск за нашата кожа. A, и да спрем да се питаме защо на приятелката ни кожата почернява по-бързо от нашата.

За да се отнасяме красиво и най-вече отговорно в летните месеци, трябва да знаем колко чувствителна е кожата ни към слънчевите лъчи. А това най-лесно може да се определи, след като установите към кой фототип спада вашата кожа. Това ще улесни значително избора ви на слънцезащитен продукт. Определянето на фототип е съвкупност от цвят на кожата, очите, косата, наличие на лунички. Ето и 6-те основни групи, към които можете да причислите кожата си.



Кожа

Коса

Очи

Наличие на лунички

Препоръчителен слънцезащитен фактор


Фототип I

порцеланово бяла

светла, руса или червеникава

светли – сини, зелени, сиви

по цялото тяло

SPF50


Фототип II

бяла

тъмно руса към кестенява

пъстри – зелени, сини, сиви

по цялото тяло

SPF40


Фототип III

светла до матова

тъмно руса или кестенява

кафяви

малко

SPF25-30


Фототип IV

маслинен цвят

тъмно кестенява

кафяви

малко или липсват

SPF15-20


Фототип V

много тъмна

тъмно кафява или черна

тъмно кафяви или черни

липсват

SPF10-12


Фототип VI

много тъмна

тъмна, черна

тъмни

липсват

SPF5



Фототип I
Хората, които спадат към фототип I трябва да бъдат изключително внимателни и да използват най-високата възможна слънцезащита (SPF50). Кожата е изключително предразположена към изгаряния, защото в нея почти не се образува защитния пигмент меланин.

Фототип II
Както и при фототип I, така и при втория трябва да бъдете внимателни с излагането на слънце – не се показвайте на плажа в часовете от 12 до 16 часа, когато то е най-безмилостно. Този тип кожа е склонна към леко потъмняване, но винаги с помощта на слънцезащита с висок фактор (SPF40).

Фототип III
Хората от фототип III придобиват леко тъмен тен, но отново трябва да се пазят в зависимост от това колко силно е слънцето. В редки случаи (когато не е защитена) е склонна към изгаряния. В началото е добре да използвате защита с по-висок фактор, след което да смъкнете до SPF25.

Фототип IV
Ако кожата ви е фототип IV и е по-тъмна, това по никакъв начин не означава, че не трябва да я защитавате. Просто продуктите за слънце ще бъдат с по-нисък SPF – между 15 и 20. Когато кожата ви потъмнее след излагане на слънце, можете да преминете към по-нисък фактор – 10-12.

Фототип V
Практически дамите и господата с кожа от този фототип почти никога не изгарят, лесно и равномерно придобиват шоколадов тен. Важно за тях е да овлажняват добре кожата си след слънчеви бани, а по време на тях да я защитават с фактор 10-12.

Фототип VI
Кожата на пр
77;дставителите на фототип VI притежава достатъчно меланин, който да я защити от слънцето. Те са с естествено тъмен тен – най-често африканки, афроамериканки и мулатки. На практика кожата няма опасност да изгори, но е добре да се хидратира често.


ladyzone.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

преводач

LADY FLO Headline Animator

Felisima.com

BGtop