Banner

Търсене в този блог

понеделник, 12 септември 2011 г.

Как да учим ефективно


 Наближава първия учебен ден 15 септември.С тази статия се надявам да бъда полезна на всички ученици и студенти.

 

Всеки има различни техники и навици когато  прекарва времето си над книгата. Въпреки това, основно изискване за добро овладяване на материята е ефективността, т.е. качествено изразходваното време за учене. Нормално, с ефективноста вървят  и принципноста и дисциплината, но и двете са трудни за осъществяване. Придържайки  се към някои от тези съвети, може би ще си улесните  процеса на обучението.

  • Направете си график




Структурата ще ви позволи много по-лесно да си организирате времето което планирате да прекарате учейки. В графика вкарайте почивките и други дейности, които възнамерявате да направите и строго  се придържайте към него. Може би звучи просто и без значение, но добре запланираното време ще ви позволи по-голям контрол и ще постигнете определено ниво на дисциплина.

  • Учете отпочинали и в спокойна среда

Въпреки студентския живот "изисква" да се учи до ранните сутрешни часове, все пак това е много неправилно. Сънят е много важна предпоставка за доброто запомняне. Станете рано, през деня  учете, а вечерта се забавлявайте с приятели и легнете по-рано. Непреспаните вечерни часове и дневното спане, могат само лошо да влияят върху вашия метаболизъм. Учете в спокойна среда, изолирани от всякакви технически и комуникационни средства.

  • Не четете на глас и пишете коментари
Въпреки че мнозина го практикуват, четенето на глас е много погрешно за ефективността. Анализите показват, че четейки на глас губим 33% от скоростта, и се  концентрираме  върху четенето ,като губим голяма част от концентрацията, която ни е необходима, за да чуем и разберем прочетеното. Писането на бележки е много важно за лесно повторение на материала. Учейки, сами можете да прецените коя част  смятате за важна и незабавно  и надлежно да я маркирате в бележници. Така ще си водите един вид кратък дневник на материала. Ще ви бъде от огромна полза.
БЛИЦ СЪВЕТИ

    
* Когато учите, всичко, което ви е необходимо трябва да Ви бъде  под ръка. Не губете  драгоценото си време търсейки необходимата книга, някои забележки или маркер.
Никога не учите последните 30 минути преди да легнете за сън.
Никога не учете 30 до 90 минути след хранене.

Учете без прекъсване най-много 45 минути, а след това направете 10-минутна пауза, така че продължете. Почивките, които ще правите, трябва бъдат далеч от мястото, където учат. По време на почивките позволете си да мислите за нещо друго, не на материал

 Източник: кафе пауза
http://www.kafepauza.mk/zivot/nekolku-tehniki-kako-da-uchite-poefektivno/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

преводач

LADY FLO Headline Animator

Felisima.com

BGtop