Banner

Търсене в този блог

неделя, 17 юли 2011 г.

СЛЪНЦЕТО -ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ



        Най-рисковият месец за Северното полукълбо е юли.Но и през цялото лято между 11 и 15 часа не бива да се излагате на слънце защото тогава действат с пълна сила инфрачервените лъчи , които "пържат" и "пърлят "кожата.Мъзрзеливите ,които стигат до плажа към 10 часа ,рискуват за часове да заприличат на сварени раци и няколко дни  след това да спят "на закачалка".
Коефициента на слънчево отражение във водата също е доста висок ,както при снега.Той е по-нисък на земята и на пясъка.
       Любителите на басейните трябва да внимават ,защото на басейна се изгаря повече,отколкото на пясъчния плаж.Човек може да получи загар дори и когато стои под чадъра си.Слънцезащитната козметика според типа кожа е задължителна.Не се опитвайте да почернявате бързо и без предпазни средства,защото рискувате да получите болезнени изгаряния от 1-ва и 2-ра степен.,да пресушите опасно кожата си или тя да почне силно да се лющи.Други рискове са последващо силно окосмяване,проблеми с разширени вени и капиляри,поява на бенки и лунички ,топлинен удар.Ако обаче сте преминали всякаква мярка в стоенето на слънце,това може да ви навлече еластоза/дегенерация на еластичните влакна в кожата и на кожния колаген/или направо да изпаднете в предраково състояние.
         За да се предпазите от всичко това изберете своята защитна козметика според вашия тип кожа и се мажете на всеки час.
          Някои противослънчеви продукти с есенция от бергамот,здравец,лимон и др, не са за препоръчване ,защото са фотосенсабилизанти и благоприятстват появата на дифузни пигментни петна.
          ВАЖНО ЗА КУРОРТИСТИТЕ!

Когато тръгвате на курорт ,трябва да сте напълно здрави,да не сте се подлагали на диети и да пиете много вода , за да не се обезводните.Яжте малко преди плаж и влизайте във водата половин час след хранене.

  1. За да не получите петна по кожата ,не ползвайте парфюмирани продукти/сапуни и кремове /,дезодоранти и друга спиртосъдържаща козметика,а дамите да не се гримират преди плаж.
  2. Преди отиване на море направете ексфолиране на следните участъци: брадичка,чело,нос ,рамене,лакти и и колене и чак след  24 часа се излагайте на слънце.След завръщането си от морето повторете същата процедура с ексфолирането на тези участъци.
  3. Взимането на душ след морските бани е задължителен ,както и овлажняването на кожата след това с тоалетно мляко или гел.Кожата става гладка и почернява равномерно.
Пазете областа край очите -мажете специален защитен крем и носете слънчеви очила Не печете на слънце бюста ,защото неговата кожа най-лесно се нарчква.Пазете шията ,тя е много уязвима на слънце.Прибирайте косата под шапка или кърпа.
В заключение ще кажа ,че ако спазваме тези правила ще изкараме едно незабравимо лято на морския бряг и ще придобием така желаният шоколадов тен.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

преводач

LADY FLO Headline Animator

Felisima.com

BGtop