Banner

Търсене в този блог

събота, 2 юли 2011 г.

Време за кафе



 


Подобно на всички останали храни и напитки, кафето играе роля в нашето физическо и психологическо благополучие. През годините то е било обект на множество изследвания.
          Доказано е, че кафето увеличава бодростта и стимулира мозъчната дейност. Приема на умерено количество кофеин, който е една от основните съставки в кафето, увеличава скоростта с която се обработва информацията в мозъка и подобрява времето за реакция.      Консумацията на кофеин се асоциира с повишена бодрост и стимулация на мозъчната дейност, водещи до подобрена концентрация при извършването на различни задачи, които изискват специално внимание и логическо мислене. Научни експерименти доказват ползите от кафе паузи по време на работа или докато човек учи, независимо дали е през деня или нощта.
         Кафето е богат естествен източник на антиоксиданти, които наутрализират свободните радикали при обмяната на веществата. Свободните радикали са част от естествените процеси в организма, които възникват в следствие на клетъчния метаболизъм и чието естествено ниво може да бъде повишено под влияние на външни процеси като цигареният дим, инфекции, замърсявания, UV слънчеви лъчи. Натрупването на свободни радикали води до преждевременно стареене и болести, сред които някои видове рак, сърдечносъдови заболявания и др. Научни изследвания показват, че кафето съдържа значително количество антиоксиданти от групата на полифенолите и това го превръща в основен източник на антиоксиданти от този тип.

Кафе пауза Печат Е-мейл
Автор Диего Флоров   
ImageВ “глобалното село” кафето се вари по стотици рецепти - от малък напръстник гъсто ароматно ristretto в Италия до половинлитрова кофичка кафява течност отвъд океана. Кафето е предпочитана и от повечето българи напитка. Някои от нас не излизат от дома рано сутрин без да са си изпили кафето, други обичат да говорят с часове с приятели, седнали на чашка кафе... Кои са най-използваните начини за приготвяне на кафе и с какви кафеварки се прави...



Кафето за своята хилядолетна история е спечелило почитатели в цял свят. Отглеждат се десетки сортове. Приготвя се по стотици рецепти. Пие се у дома, на улицата, в офисите, заведенията и дори в Космоса. В България кафето е донесено от турците. В наши дни статистиката сочи, че почти три четвърти от всички пълнолетни българи пият кафе. Консумираме около 2,5 кг сурово кафе на човек годишно. Еспресото е най-предпочитаното - 90% от консумирания продукт. Българското население е на второ място в света по проникване на еспресо културата след Италия.

Турското (гръцко) кафе
За приготвянето на турско кафе не са нужни сложни кафеварки, а само умение. Приготвя се в джезве, което за съжаление като кухненска посуда започна да изчезва от домовете ни.
При приготвянето му кафените зърна се смилат фино на прах, смесват се със захар на вкус и се изсипват в джезвето. След това сместа се залива със студена вода и се поставя върху нагорещен пясък, който нагрява равномерно и бавно течността през стените на джезвето. При липса на горещ пясък може да се използва слаб огън от газова печка или електрически котлон. В резултат на нагряването горещата течност вдига нагоре към повърхността прашинките на кафето и те правят каймак. Щом водата стигне до състояние на кипене, повърхността се покрива с мехурчета и се образува пяна. В този момент трябва да свалите за малко джезвето от котлона, понеже кипенето разрушава аромата на напитката. Процесът на довеждане до кипене се повтаря още два-три пъти, което увеличава количеството пяна. Получената течност се разлива в неголеми чашки и се изчаква да се утаи. В резултат се получава вкусна, гъста напитка, а при желание остатъчният продукт в дъното на чашата се използва за гледане на кафе.

Филтър (шварц) кафето
се прави с евтина и проста кафеварка. Принципът на действие не е сложен, а приготвянето отнема 6-8 минути. Едро смляното кафе се сипва в конусовиден филтър. Филтърът може да бъде от хартия, от пластмасова мрежичка или позлатен. Върху кафето капе горещата вода и го “обмива”, преминавайки през филтъра. Така в каната капе лека кафява кафена напитка. Недостатък на технологията е, че не спомага за пълното извличане на всички аромати. Цените на филтърните кафеварки в нашите магазини са от 30 до 100 лева. Най-скъпи са марковите с термокана.

}За качеството на кафето е най-важно капещата вода да е с температура под 100 °С. Парадоксално, но по-маломощните правят по-добро кафе, защото процесът трае по-дълго. В някои български домове все още може да се намерят кафеварки тип “Мока”. Италианците все още ги използват масово.

Кафеварката се състои от долна част във вид на пресечен конус, на чието дъно се загрява водата. В метален филтър по средата се сипва средно смляното кафе, а най-отгоре е съдът, в който се събира приготвяната напитка. Кафеварката се поставя на слаб огън. Водата в долния съд кипва и парата над нея започва да я изтласква през кафето във филтъра. След това кафето преминава през тръбичка и пълни горния съд.

ImageПри тези кафеварки водата минава под налягане. Кафето се получава по-гъсто и ароматно, но основният недостатък е високата температура на водата, която “изгаря” вкуса. Кафеварката за шварц кафе и “моката” имат стара обединяваща разновидност, наречена Napoletana. За филтриране на кафето вместо налягането на парата се използва силата на тежестта на водата (както при филтърните).

Кафеварката се състои също от два съда, поставени един над друг, а филтърът със смляното кафе – между тях (както при моката). Водата в долния съд се довежда до кипене, а след това кафеварката се сваля от котлона и се обръща надолу с главата. Така под собственото си тегло водата минава през филтъра.



Французите също имат своя дял в технологиите за приготвяне на кафе с “френската преса”
Тя представлява стъклен цилиндър с бутало. Буталото играе ролята и на филтър. В кафеварката кафето се накисва за около 4 минути и след това филтърът бутало се натиска. Предимството на този метод е, че кафето се филтрира под налягане.  Най-развитата технология е еспресото
която е измислена от италианците и наистина кафето се приготвя буквално експресно, но качествено. Тази технология взема предимствата на останалите кафеварки и преодолява недостатъците им. В нея водата трябва да е с температура 90-95 °С и налягане точно 9 бара (атмосфери). Водата преминава през специалното по-ситно смляно кафе (за еспресо машини). Целият процес трае 15-25 сек., в резултат на което се приготвят 1 – 2 чашки кафе. Процесът на протичане на течността през филтъра е както в кафеварката “Мока”, с тази разлика, че налягането на водата е в пъти по-високо, а температурата – по-ниска от 100 °С. Така високата температура не разрушава неустойчивите фракции на кафето. В кафения прах остава всичко излишно и се извлича всичко необходимо. Емулсиите на кафените масла формират онази гъстота на напитката, която не може да бъде достигната по никакъв друг начин. Ароматът се запазва от получената пяна на повърхността. Еспресото, колкото и да е странно, поради краткото време на контакт на водата с кафето съдържа по-малко кофеин. 

Най-простите еспресо кафеварки са тези с ”ръчка” и цедката в нея. По-евтините започват от 80 лева, но обикновено налягането е по-ниско от 9 бара и кафето се получава от вода с температура 100 °С. В резултат не се получава добро кафе.

В описанието на повечето по-хубави (и естествено по-скъпи) кафеварки ще видите посочено налягане от 15 бара и повече, но това е само налягането при помпата. Важно е как регулират налягането до 9 бара при цедката, като при професионалните има дори манометър! Не случайно добрите домашни кафеварки започват от 250 лева, а професионалните машини с “ръчка” струват минимум 500 лева.

ImageЗа офисите и за тези, които предпочитат “по-мързеливото” приготвяне, има автоматични еспресо машини. Те сами мелят и дозират кафето, пускат водата и почистват цедката. Цените на автоматичните кафеварки започват от 600 лева и достигат 1400 за моделите с най-много екстри.
Естествено е да се предположи, а и практиката го доказва, че италианските производители са най-добрите в еспресо машините. Като марки това са SAECO и GAGGIA. След тях на нашия пазар също препоръчваме немските марки BOSCH, SIEMENS, ROTEL, KRUPS, AEG. Те  имат практически еднакви модели, които се сглобяват понякога дори в един и същи завод с леко променен дизайн.

Непрекъснатата забързаност на съвременния живот доведе и до появата на разтворимото кафе
То се произвежда от истинско кафе, което се смила и съхранява при висока температура и много ниско налягане. Водата сублимира, а оставащият прашец се слага във вакуумна опаковка, където може да се съхранява много продължително време. Преди употреба то просто се разтваря в гореща вода.

Все пак трябва да знаете, че в него има останало само 15-20%  вещество от набраните кафени зърна, а останалата част са консерванти, оцветители, регулатори на киселинността, овкусители и съставки, предотвратяващи втвърдяването му.

И не забравяйте, че за да пиете хубаво кафе, е нужна не само добра кафеварка, но и качествен продукт, а това всъщност е скъпото кафе! За предпочитане е несмляното. Смляното съхранявайте до 3 седмици. При избора на кафе се оставете да ви водят чувството и вкусът за добрата напитка.

Най-маниашкият начин за приготвяне на еспресо е със специална кафеварка, която може да се види в някои от новите елитни кафетерии. При нея горещата вода от съда за нагряване чрез повдигане на ръчка запълва камерата над филтъра. След това кафето се прекарва през филтъра с високото налягане, създадено от усилието на ръката при спускане на ръчката.
 
Сутрешната чаша кафе увеличава работоспособността, но да се бори стресът с кафе е погрешно. При депресии, тревожност и безпокойство, така характерни за днешния ден, кафето не се препоръчва. При високо кръвно налягане трябва да се ограничава консумацията на кафе. Също така кафето дразни стомашната лигавица, особено изпито на гладно.
Кафето трябва да се консумира за бодрост, и то от здрави хора. Не прекалявайте с неговата употреба. Оптималната “доза” е до три чашки дневно.

 
< Предишна   Следваща >


Няма коментари:

Публикуване на коментар

преводач

LADY FLO Headline Animator

Felisima.com

BGtop