КАК ДА НАПРАВИМ ДОБРО ВПЕЧАТЛЕНИЕ КОГАТО СМЕ НА МАСА
НЯКОИ ТЪНКОСТИ
Ако сервитьорът дойде и вземе някой прибор пред нас ,то е само защото сме пропуснали ястие.А правилото е просто:започва се с приборите от външната страна и така по реда на блюдата,като комплекта за десерта е последен и е подреден естествено от най-вътрешната страна.Но често се поставя отпред над чинията-вилицата е под лъжичката и зъбците и сочат надясно,а лъжичката е положена в обратна посока.За сладолед се дава отделна лъжичка.
ПОДРЕДБАТА НА ПРИБОРИТЕ
Вилицата и ножът се ползват на зигзаг
НАЧИНЪТ НА ХРАНЕНЕ Е ЗНАКОВ ЗА ЛИЧНОСТТА
Той ни разказва много повече ,отколкото бихме се осмелили да си позволим.То е най-трудният предмет в училищата по светски маниери,а обноските на маса могат да се окажат решаващи в делова ситуация.НЯКОИ ТЪНКОСТИ
Ако сервитьорът дойде и вземе някой прибор пред нас ,то е само защото сме пропуснали ястие.А правилото е просто:започва се с приборите от външната страна и така по реда на блюдата,като комплекта за десерта е последен и е подреден естествено от най-вътрешната страна.Но често се поставя отпред над чинията-вилицата е под лъжичката и зъбците и сочат надясно,а лъжичката е положена в обратна посока.За сладолед се дава отделна лъжичка.
ПОДРЕДБАТА НА ПРИБОРИТЕ
- Първи са лъжицата за супа и малката вилица за ордьовър.Те се поставят съответно от най-крайната ясна и лява страна.
- Единственият нож без вилица на срещуположната страна е този за маслото.Той стои от дясната страна,втори отвън навътре,веднага след супената лъжица
- Най -лесен за разпознаване е ножът за риба,защото е подобен на шпатула.Той и вилицата която му съответства ,стоят на 3-то място в комплекта.
- Приборите за месо са най-големи и са 4-ти поред,от вътрешната страна на тези и за риба.
Вилицата и ножът се ползват на зигзаг
Тоест вилицата се прехвърля от лявата в дясната ръка,когато парчето е отрязано.При европейския стил на хранене ножът през цялото време е в дясната ръка, а вилицата в лявата ръка.Етикетът забранява да се нарязва предварително всичко,което е в чинията.Не трябва и да се пие,докато не е сдъвкана и погълната хапката.Когато в менюто е включена супа,то по чисто практични съображения чинията се накланя на срещуположната страна на тялото и от супата се загребва в посока противоположна на тялото.Лъжицата не трябва да се озовава цяла в устата ви-храненето се извършва от страничната и част.
Сигнали за приключено хранене
Ако поставите в чинията на кръст първо ножа и след това вилицата със зъбите нагоре,това означава ,че сте станали за малко от трапезата и ще продължите да се храните.Знак за приключване на храненето са вилица и нож поставени успоредно един до друг,с дръжки сочещи на дясно и леко извън чинията .В миналото европейското добро възпитание е повелявало да се оставя по малко храна за ,да не се създава впечатление за лакомия.
Автор : Албена Увакова
Няма коментари:
Публикуване на коментар