LADY ZONA: Рецепти с картофи
- Картофите почти не съдържат мазнини и холестирин.
- Картофите засищат, но са бедни на калории и богати на калий.Енергийното съдържание на 100 г е едва 79 ккал.
Пълнени картофи асорти
Необходими продукти за 4 порции:
4 големи картофа ,50 г.масло,40 г. настърган кашкавал .За плънката с броколи:
250 г.броколи,250 г настъргани моркови ,2-3 колелца лук ,4 с.л течна сметана .
За плънка с ябълки:
1 настъргана кисела ябълка ,1с.л ситно нарязан магданоз,4 с.л течна сметана ,1 с.л белени тиквени семки ,настъргано индийско орехче,сол.
За плънка с тиквички :
200 г. тиквички нарязани на кубчета ,2 малки домата нарязани на дребно ,50 г. маслини без костилки ,2 с.л олио ,2 с.л сирене пармезан ,сол,черен пипер.
За плънка с кисело зеле: 250 г.кисело зеле ,150 г. настърган кашкавал ,1 малка глава лук нарязана на дребно ,1 с.л лютеница
Начин на приготвяне: Отрежете горе на картофите капаче.С остро ножче отрежете сърцевината.Оставете отстрани стена с дебелина 1 см .Намажете отвътре с масло и леко посолете .Напълнете с плънка.Увийте всеки картоф по отделно във фолио и печете в предварително затоплена фурна на 200 градуса.След това отстранете фолиото и капачето ,поръсете с настърган кашкавал и запечете още 5 мин.
Няколко идеи как да пазаруваме картофи- Кулинарни тайни
- Горещата мазнина няма да пръска ако сложите в тигана де се пържи суха коричка хляб или преди да започнете пърженето сипете малко брашно или сол
- Растителните масла трябва да се съхраняват на хладно и тъмно.Слънчогледовото олио е най-добре да стои в хладилника и ако искате да остане прозрачно и рядко ,добавете щипка сол.
- Миризмата от лук и чесън по ръцете се отстранява като се натрият с малко кафе
- Чесънът не трябва да се пържи или да се пече на силен огън,за да не изгори и стане горчив
- Ако искате да придадете на Вашето ястие далечен и ненатрапчив аромат на чесън ,просто натъркайте съда в който ще готвите с разрязана скилидка чесън.
- Увитите в алуминиево фолио картофи губят малко хранителни вещества.Най -много полезни вещества се губят ,когато варим обелените картофи във вода.
- Пълним картофите лесно като ,като правим разрез във формата на кръст и внимателно го разширяваме.Слагаме плънката в образувалата се ямка.
- За да не срежем докрая картофите ,добре е да поставим пред картофа дървена лъжица и да режем докато ножа стигне до лъжицата.
Трябва да внимаваме да избираме само твърди грудки,по които няма оцветяване или кълнове.Картофите ,закупени в найлонова опаковка ,трябва да извадим веднага от торбичката и да съхраняваме на хладно,тъмно и проветриво място:ако мястото е прекалено студено,нишестето им ще се преобразува в захар и картофите ще станат неприятно сладки.
Ако ги държим на топло и светло ,ще започнат да кълнят и по тях ще се появят отровни зелени петна
ВАЖНО!
Картофите не трябва да бъдат близо до лука ,защото ще започнат бързо да гният.
Няма коментари:
Публикуване на коментар